20 Haziran 2009 Cumartesi

Uganda Hakkında Biraz Bilgilenelim

Gitmeden önce kütüphaneden Uganda'yı enine boyuna anlatan harika bir kitap buldum, hem ondan hem de bulduğum diğer kaynaklardan yararlanarak biraz anlatmaya çalışacağım Afrika'nın İncisi'ni (böyle diyor Uganda için Ugandalılar)

Uganda, Afrika'nın doğusunda bir ülke. Çevresinde Kongo, Kenya, Ruanda, Sudan ve Tanzanya bulunuyor, ülkenin güney kısmı Afrika kıtasının en büyük gölü olan Viktorya Gölü'nün geniş bir kısmını kapsıyor. Kampala, yani Uganda'nın başkenti, ülkenin güneyinde, Viktorya Gölü'nün hemen kıyısında kalıyor. Benim de kalacağım yer başkent, ama zamanımın büyük bölümünü geçireceğim yetimhane Kampala'ya oldukça yakın kırsal bir bölgede bulunuyor.

Ülke ekvator üzerinde olması ve yüksekte bulunması nedeniyle diğer Afrika ülkelerine nazaran daha ılımlı bir iklime sahip. Uganda'da yağış miktarları ve sezonları kuzeyde ve güneyde değişiklik gösteriyor. Benim kalacağım Kampala'da ve diğer güney bölgelerde nisan-mayıs ve ekim-kasım arasında yağış oluyor, diğer zamanlardaysa nispeten daha kuru.

Uganda'nın nüfusu yaklaşık 25 milyon ve ortalama yaşam süresi 52. Yaşam süresini azaltan etkenler, fakirlik, savaşlar ve tabiki AIDS.

"Orada insanlarla nasıl anlaşacaksın?" sorusu Uganda'ya gittiğimi söylediğimde en çok sorulan sorulardan biri: ülkenin resmi dili ingilizce ve medyada, yargıda bu dil kullanılıyor, okullarda eğitim ingilizce. Ama ingilizce elbetteki İngiliz kolonilerinin ülkeye gelmelerinden sonra yayılmış bir dil. Ülkede konuşulan diğer diller Luganda ve Svahili (hani Aslan Kral'da konuşulan dil, hakuna matata!). 1970'lerde bu iki dilden birini resmi dil olarak seçme girişimi olmuş ama her etnik kendi dilini desteklediği için herhangi bir sonuç alınamamış. İngilizce'nin Kampala'da ne kadar geçerli olduğu konusunda pek bir fikrim yok, bakalım gidip göreceğim.

Uganda, Afrika'nın su kaynakları ve tarım alanları konusunda en şanslı ülkelerinden: kahve, çay, pamuk, tütün, şeker kamışı, bir kısmının adını ilk defa duyduğum (inşallah oraya gidince tadacağım) meyve ve sebzeler en önemli tarım ürünleri. Tavuk, keçi, koyun ve bunların yan ürünleri ve tabi ki balık da (Viktorya Gölü sağolsun!) Ugandalıların geçim kaynaklarından.

Ugandalıların oldukça büyük bir kısmı hristiyan (yüzde 85'i), daha sonra müslümanlar geliyor (yüzde 12'si), geri kalanı da Afrika Geleneksel Dinlerine mensup. Ve bla bla bla...

Hiç yorum yok: