1 Ağustos 2009 Cumartesi

Uganda'da Zaman Kavrami

Diger Afrika ulkelerini bilmem ama Uganda'da saat tasimak kadar gereksiz bir sey yok
heralde. Nedenine gelince, cok degisik bir zaman algilayisi var burada. Sabah, ogle ve aksam
var ama gunun bu farkli dilimlerini saate indirgeme konusunda sinifta kaliyorlar.Sabah var
ama sabah saat 7 yok mesela.Buna ragmen okulda isler buyuk bir hevesle saat kullanilarak halledilmeye calisiliyor, yalniz bunda pek de basarili olunamiyor. Su saatte su aktivite olacak denildiginde bunu ben dahil kimse takip edemiyor cunku tum okulda sadece mudurun odasinda olmak uzere bir tanecik saat var!Saatin buradakiler icin pek bir sey ifade etmedigini ilk su sekilde fark ettim: gecen sabah kalktigimda 8'de derste olmam gerekiyordu, birine saati sordum, mudurun odasina gitmis bakmis belli ki saat 4 diyor. Ben, sabah vakti saatin 4 olamayacagini, mutlaka saatin ayarinin bozulmus oldugunu dusunurken, saati sordugum kisiye bu garip gelmiyor. Nitekim kontrol ettigimde bozulmustu mudurun saati, kimsenin ilgisini cekmeden:)Ha bir de soyle bir sey var burada, tum yil boyunca gunes 6'da dogdugundan, sabah 6, sifir kabul ediliyor. Sabah 7, saat 1; saat 6 ise saat 2 (bu boyle devam ediyor) olarak kabul ediliyor.
Bana sorarsaniz, Uganda'da saatleri firlatip atmak en iyisi!
resim1>Esukanesi ogretmenleri ve ogrenciler (formasizlari arkaya sakladilar!)
resim2> Avokado agacinin altinda aktiviteleri hazirlarken

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Seda tam sana göre ama değil mi?
Çağla

Seda Meşeli dedi ki...

Valla durumdan cok da sikayetci oldugumu soyleyemeyecegim:-)

nihal dedi ki...

Bildiğim kadarı ile Tanzanya'da da benzer bir sistem var. Doğu Afrika kültürüne özgü bir durum olabilir. Ama düşününce, 24 saatlik dilimlemelerden daha mantıklı geliyor, eğer kurum kölesi değilsen ve yaşamın olması gerektiği gibi geçiyorsa, toprağında çalışmak için gün ışığına ihtiyacın olur ve zamanı ona göre söylersin..

Ahmet Tarık dedi ki...

Güneşin doğuşunun 0 kabul edilmesi fikrine bayıldım. Türkiye'de de öyle kabul etsek güne daha erken başlayabilirdik sanki.